Jdi na obsah Jdi na menu
 


Harry Potter a kámen mudrců

Tady je o filmu a knihy Harry Potter a kámen mudrců.

 

Moje hodnocení: Jsem velký fanoušek Harryho Pottera ale jako oblíbený díl bych to nedala. Spíš mám radši 4 díl, ale to jindy. Ale na to že se ten film točil kolem 2000 až 2001 let, tak se jim to hodně povedlo. :) 

 

Hodnocení na ČSFD: 79% 

 

Moje hodnocení, číslema: 80% 

 

Zajímavosti: 

 

Jak vzniklo jméno Voldemort?
Tom Rojvol Raddle. V anglickém originále Tom Marvolo Riddle, měl pořádně důvtipnou fantazii při výběru černokněžnického jména. Přezdívka Lord Voldemort je anagram, vzniklý přeskládáním písmenek z jeho jména. Ve skutečnosti navíc pochází z francouzských slov znamenajících „unikl před smrtí“(évasion à la mort).

 

Kde leží Bradavice?

Bradavická škola čar a kouzel je chráněná před zraky mudlů spoustou zaklínadel. Možná proto ji ještě nikdo na mapě nenašel. Bohužel přesné GPS souřadnice Bradavic se nedozvíte. Pokud se však spokojíte s pohledem na jejich kulisy, vydejte se do Oxfordu. Spousta scén z čarodějnické školy se totiž natáčela na Oxfordské univerzitě. Komnatu nejvyšší potřeby, pohyblivé obrazy a hýbající se schodiště tu však budete hledat marně.

 

Jak se vybírají studenti do Bradavic?

Určitě si pamatujete na bradavický Moudrý klobouk, který rozřazuje studenty do čtyř kolejí. Pokud si jej nasadíte na hlavu, odhalí vaše skutečné já a schopnosti. Jak se však vybírají studenti, kterým bude zaslána pozvánka ke studiu? Šťastlivce, kterým přijde legendární dopis se zprávou o přijetí, vybírá Brk přijetí a Kniha vpuštění. Oba leží v uzamčené bradavické věži a lidské ruce se jich nedotkly od té doby, co je sem umístili čtyři zakladatelé školy. Tyto artefakty vybírají budoucí studenty. V okamžiku, kdy dítě prokáže první známky magie, Brk vyletí z kalamáře a pokusí se zapsat jeho jméno na stránky Knihy. Brku stačí pouhý závan magie, avšak Kniha se často zaklapne a čeká na výraznější projev kouzelnických schopností.

 

Stačilo málo a Harry Potter by nikdy nevyšel.

Harry Potter je dílem britské spisovatelky J. K. Rowlingové. Nápad napsat fantastický příběh o chlapci, který umí čarovat, přišel ve vlaku. Joanne Rowlingová se při nudné cestě vlakem dívala z okénka a představovala si, o kolik by byl svět zajímavější, kdyby existovala magie. K sepsání jednoho z nejúspěšnějších fantasy románů všech dob však vedla ještě dlouhá cesta. Stačilo málo a první díl by vůbec nevyšel. Když Rowlingová v roce 1995 dopsala první díl, začala postupně obcházet nakladatelství. Bohužel nikde neuspěla a redaktoři si rukopis ani nepřečetli. Až na třináctý pokus to vyšlo a Harry Potter je na světě.  

 

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Docela dobrý

(Lenka , 30. 10. 2020 13:09)

Moc hezký :) Určitě v tom pokračuj! I když tam máš chyby :)